Va propunem de aceasta data o calatorie cu autorulota pentru a vizita Tara Hategului si Cazanele Dunarii.

Durata de parcurgere a acestui traseu este de 7 zile si insumeaza 1433 km.

In continuare regasiti harta traseului, impreuna cu descrierea obiectivelor turistice propuse de Rulote4Travel pentru a fi vizitate.

Cluj Napoca – Deva – Timisoara – Clisura Dunarii – Sarmisegetusa Regia – Calimanesti Caciulata – Cluj Napoca

Romania trasee

Ziua 1 : Cluj Napoca - Deva : 200Km

Pornim din Cluj Napoca si trecem prin orasul Marii Uniri, Alba Iulia, pentru ca prima zi sa se incheie cu popasul in judetul Deva.

Castelul Corvinilor

In Hunedoara nu trebuie sa ratati Castelul Corvinilor, fiind unul dintre castelele medievale de top din Europa, construit de Iancu de Hunedoara în apropierea dealului Sânpetru (unde s-au descoperit două fortăreţe dacice şi una medievală). A fost reşedinţa familiei Corvinilor iar acum este muzeu, spaţiu de artă şi cultură frecventat de turişti din întreaga lume.

Cetatea Devei

Un alt obiectiv turistic ce merita vizitat in Deva este Cetatea Devei. Este una dintre cele mai importante cetăţi medievale din Transilvania. A fost construită pentru a apăra Valea Mureşului de invazia tătarilor. Documentele o atestă prima dată în 1269!

Iancu de Hunedoara o primeşte în stăpânire în 1444 şi o transformă, din cetate de apărare în  cetate nobiliară.  A fost distrusă de mai multe ori, de-a lungul istoriei. Acum este restaurată, amenajată şi iluminată pe timp de noapte.  Putem spune cu încredere că este simbolul Devei.

Ziua 2 : Deva - Timisoara : 150km

Piata Unirii – Timisoara

Piata Unirii, realizata in stil baroc, este cea mai veche piata din Timisoara. Initial se numea Piata Losonczy, dupa numele comitelui Stefan Losonczy, ucis la 1552, cand cetatea a fost cucerita de turci. Numele actual i-a fost dat in 1919, dupa ce, pe 3 august, in acel an, trupele romane au intrat in Timisoara si s-au oprit aici.

In anotimpul de vara, piata se umple cu tineri care doresc sa isi petreaca timpul liber pe terasele instalate in aer liber. Piata gazduieste Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Catedrala episcopala ortodoxa sarba, Monumentul Sfintei Treimi, Fantana cu apa mineala.

Ziua 3-4 : Timisoara - Clisura Dunarii : 273km

Resita – muzeul de locomotive cu abur

Muzeul de locomotive cu abur din Reșița este amenajat în aer liber în zona Triaj. Muzeul a fost inaugurat în anul 1972, iar turiștii pot admira aici 16 locomotive cu abur trase pe linie moartă. Punctele de atracție ale muzeului sunt locomotiva „Resicza” și locomotiva forestieră „Principesa Elena”.

Anina

Calea Ferată Oravița – Anina, supranumită și „Semeringul Bănățean”, este cea mai veche cale ferată montană din România. Cei 34 de kilometri ai celei mai spectaculoase căi ferate din România pot fi parcurși în aproximativ două ore, și asta datorită traseului dificil. Traseul este supranumit și „Semeringul Bănățean” datorită asemănării cu calea ferată „Semering” din Austria.

În acest moment, pe linia Oravița – Anina circulă un singur tren format dintr-o locomotivă diesel electrică, construită special pentru această cale ferată, și două vagoane necompartimentate, cu bănci de lemn, construite în anul 1930.

Cascada Bigar

Cascada Bigăr a devenit, odată cu promovarea care i s-a făcut într-o revistă internațională de turism, una dintre cele mai dorite destinații de vacanță. Cascada Bigăr, un fenomen al naturii de o frumusețe rară, a fost prezentată drept una dintre cele mai fascinante cascade din lume.

Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt cele mai lungi și cele mai frumoase chei din țara noastră, dar și din Europa, în care turiștii pot admira un peisaj de o unicitate aparte. Cheile sunt formate de râul Nera, între Șopotul Nou și Sasca Română. Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului sau Cascadele Beușnița sunt doar câteva dintre spectacolele naturii care pot fi admirate în Cheile Nerei.

Clisura Dunarii

Clisura Dunării cuprinde cel mai lung și mai frumos defileu din Europa, și anume Defileul Dunării. Apele Dunării au săpat în granit și calcar acest defileu fascinant, cu sectoare înguste și bazine depresionare.

Ziua 5 : Clisura Dunarii - Sarmizegetusa Regia : 296km

Baile Herculane

Zona turistică Herculane este una dintre cele mai cunoscute zone din Banat, datorită stațiunii Băile Herculane, dar și al Parcului Național „Domogled – Valea Cernei”. Deși se află la altitudinea de doar 168 de metri, în Băile Herculane se poate respira aer ionizat ca la 1.500 – 2.000 de metri, comparabil cu cel din Alpii elvețieni sau de la Cascada Niagara

Tara Hategului – Rezervatia de Zimbri

Se află la 3 km de oraşul Haţeg, în pădurea Slivuţ. Merită să ştii că e prima rezervaţie de zimbri înfiinţată în România (1958). În prezent cuprinde 7 exemplare de zimbri, cu nume care încep cu RO: Romeo, Romina, Rozina sau Romaniţa.

Mai poţi vizita în zonă: Muzeul Ţării Haţegului, Cetatea Mălăieşti, Conacul General Berthelot, Cetatea Regală a Haţegului.

Sarmisegetusa Regia

Situl cunoscut sub denumirea de Grădiştea de Munte – Sarmisegetusa Regia (com. Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara) face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Este cea mai mare aşezare cunoscută pentru spaţiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km.

Ziua 6 : Sarmisegetusa Regia - Calimanesti Caciulata : 222km

Pestera Bolii

Se numeşte aşa datorită voievodului Bolia din Zarand, care în Evul Mediu a primit în stăpânire pâmânturile şi pădurile din zona actualului oraş Petroşani. Peştera este una dintre cele mai mari din Transilvania şi printre cele mai bine amenajate din ţară. Are o scenă unde se ţin adesea concerte şi găzduieşte două specii de lilieci. Aici, studiourile ZDF din Germania au filmat „Cântecul Nibelungilor” şi „Codul Zeilor”.

Mai poţi vizita în zonă: Teatrul I.D Sîrbu, Muzeul Momârlanului, Muzeul Instalatorului Român, Statuia Minerului, Pietonalul din centru, toate din Petroşani

Calimanesti Caciulata – Manastirea Cozia

Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai vechi și mai frumoase lăcașuri de cult din județul Vâlcea. Complexul monahal medieval, ce a fost ridicat între anii 1387-1391, se află în localitatea Călimănești și a fost ctitorit de către Mircea cel Bătrân, voievodul Țării Românești. Pe lângă importanța sa istorică, mănăstirea are și o importanță culturală, aici funcționând încă din anul 1415, timp de mai multe secole, o școală și tot aici fiind redactate hrisoavele domnești, importante documente istorice. De-a lungul timpului ansamblul monahal a fost renovat și extins, în prezent aici mai putând fi încă admirată biserica medievală ctitorită de Mircea cel Bătrân, care încă păstrează o parte din picturile originale.

Ziua 7 : Calimanesti Caciulata - Cluj Napoca : 292km

Transalpina

Soseaua Transalpina, considerată a fi cea mai înaltă șosea din țara noastră. Acesta leagă regiunile istorice Oltenia și Transilvania și străbate, în total, patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Transalpina este unul dintre drumurile montane vechi, ce străbat Carpații, despre acesta spunându-se că a fost, inițial, un coridor roman.

Transalpina este cunoscută și ca „Drumul Regelui” deoarece, în timpului celui de-al Doilea Război Mondial, regele Carol al 2-lea a ordinat refacerea acestuia. Deși în anul 2015 acesta a fost redeschisă pentru circulație, traversarea ei se face în condiții de șantier, drumul fiind încă în reparații.

Salina Turda

Conform businessinsider.com, Salina Turda se află pe numărul 22 în topul celor mai spectaculoase obiective turistice de văzut din lume.

Amenajarea salinei Turda a fost refăcută între anii 2008-2010. S-a instalat un lift panoramic, o roata cu gondole, s-a creat un spațiu de agrement cu debarcader în care turiștii se pot da cu barcuțele.

Pentru alte locatii precum Cazanele Dunarii vizitati: Trasee.