Te-ai saturat de momentele cand cautai cazare si nu te puteai atinge din cauza ca locurile erau prea scumpe sau erau toate ocupate, de monotonia si ingradirea acelorasi 4 pereti ai hotelului, de surprizele neplacute pe care le gaseai aici dupa ce ai dat de aceleasi privelisti, de drumurile facute in mare graba ca sa ajungi la aeroport? Daca raspunsul este da, atunci evadeaza din cotidian, prin achizionarea sau inchirierea unei autorulote, care iti va schimba pentru totdeauna parerea despre concediul si vacanta ideala.

Poate vei zice ca achizitionarea unui astfel de vehicul este foarte costisitoare si chiar asa si este, daca vrei sa ai tot confortul unei case. Dar, faptul ca vei fi liber sa mergi oriunde vrei, cand si cat doresti si cu cine doresti, va eclipsa orice cost oricat de mare ti  s-ar parea. Noile experiente si senzatii care te asteapta, te vor face sa uiti de costul combustibilului, reparatiilor si intretinerii, de CASCO, RCA, ITP sau de taxele pentru parcari si camping autorulota, care, in alte tari, sunt destul de scumpe.

In ceea ce priveste locurile de campare, poti sa stai linistit, pentru ca sunt o multime atat in Romania cat si in strainatate. Inainte sa iti planifici vacanta, trebuie sa hotarasti in ce fel de loc vrei sa campezi.

Ai varianta de camping autorulota in spatii special amenajate, contracost, atat in tara cat si in strainatate, sau, poti opta pentru zone neamenajate sau off camping, fara costuri. In acest ultim caz, trebuie sa verifici legislatia din zona respectiva sau daca sunt restrictii si asigura-te ca ai toate cumparaturile facute, ai apa suficienta, sursa de curent este funcționala, rezervoarele reziduale sunt goale, buteliile de gaz sunt pline. Daca ai totul aranjat, va depinde numai de tine cat poti sta in astfel de locuri. Autorulota iti ofera o autonomie de 3 sau 4 zile, si va depinde numai de tine cat de deschis esti catre astfel de aventuri si cat de mult iti poti adapta stilul de viata la unul in care trebuie sa faci economie la apa, curent sau gaz.

Daca te-ai hotarat sa campezi intr-o zona sigura, amenajata, studiaza ofertele de camping autorulota, care sunt foarte diversificate, fiecare camping oferind anumite servicii precum, apa, curent electric, dusuri, grupuri sanitare, locuri de joaca, locuri de deversare a deseurilor etc., si alege in functie de preferintele tale. De asemenea trebuie sa acorzi atentie si urmatoarelor aspecte:

-atunci cand ai ajuns la locul de camping, autorulota parcheaz-o intr-o zona sigura, mergi sa-l verifici si asiguri-te daca el corespunde tuturor nevoilor si preferintelor tale;

-daca terenul de campare este denivelat sau nu este drept, ai posibilitatea sa echilibrezi autorulota cu ajutoarul calelor aflate in interiorul sau;

-intereseaza-te daca pentru campingurile din afara tarii iti trebuie sau nu rezervare;

– aplica principiul ”fara urme”, in sensul ca, indiferent unde ai decis sa campezi, fi un calator aventuros, bine educat, care respecta natura si pe cei din jurul tau. In acest sens, evita distrugerea solului si a ierbii, in cazul in care ti se permite sa faci focul, prin utilizarea de protectii din tabla cat mai inalte asezate pe pietre; ajuta iarba sa se regenereze prin mutarea autorulotei periodic, daca stationezi perioade mai lungi de timp; foloseste numai detergenti bioderadabili si evacueaza reziduurile numai in locurile special amenajate sau cat mai departe de cursurile de apa; nu spala autorulota in camping din cauza depunerilor de toxine adunate in timpul deplasarilor pe sosele.