Va propunem de aceasta data o calatorie cu autorulota pentru a vizita bisericile fortificate din Romania.
Durata de parcurgere a acestui traseu este de 8 zile si insumeaza 2750 km.
In continuare regasiti harta traseului, impreuna cu descrierea obiectivelor turistice propuse de Rulote4Travel pentru a fi vizitate.
Cluj-Napoca – Bazna – Mosna – Richis – Saaschiz – Rupea – Brasov – Avrig – Sibiu – Alba-Iulia – Salina Turda – Cluj-Napoca

Ziua 1: Cluj-Napoca – Mosna : 132 km

Pornim din Cluj-Napoca spre Medias si oprim in Bazna ca sa vedem biserica fortificata.
Biserica fortificată de la Bazna
Biserica a fost construită în secolul XV de către comunitatea săsească din localitate. Un secol mai târziu, aceasta a fost fortificată prin adăugarea unui zid de incintă şi a turnurilor de apărare. După anul 1300, Bazna a aparţinut Scaunului Mediaş ca sat liber, documentele vremii atestând acest lucru. Biserica păstrează încă, în cor, un tabernacol, cu o reprezentare a lui Iisus, care datează din 1504. De asemenea, un element mai rar întâlnit, este faptul că în turnul clopotniţă, care are rol şi de turn de poartă, se mai păstrează trei clopote din secolele XIV-XV, printre puţinele rămase din acea perioadă. Clopotele bisericilor fortificate săseşti au fost topite în timpul Primului Război Mondial, pentru fabricarea uneltelor de război..
Ziua 2: Mosna – Saaschiz : 66 km
Mosna
În secolul XIII, primii colonişti sosiţi la Moşna au construit o mică bazilică romanică. Trei secole mai târziu însă, renumele localităţii şi mai ales prosperitatea locuitorilor i-a determinat pe aceştia să construiască în locul bazilicii o biserică mult mai mare. Biserica, deşi construită în stil gotic târziu, păstrează încă elemente din vechea bazilică. Pe măsura trecerii anilor şi intensificării atacurilor turicilor în Transilvania, şi la Moşna au fost construite zidurile de fortificaţie. Lucrările au început în 1520 când a fost construit turnul de observaţie, două turnuri de apărare şi două bastioane. A fost construit apoi zidul cetăţii cu o înălţime de 9 m care înconjoară biserica. Astăzi, biserica se află în proces de reabilitare, urmând să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.
Richis
Iniţial actuala biserică a fost o mănăstire cisterciană transformată în 1400 în biserică catolică. În perioada 1540-1550 a fost impus la Richiş cultul evanghelic. Astfel, saşii richişeni au trecut şi la „transformarea fizică” a bisericii. Pentru că erau mândri şi vroiau o biserică cu ziduri cât mai albe şi mai curate au văruit biserica an de an…astfel, nu după mult timp grosimea varului de pe pereţi era de aproape un deget. Zidul de fortificaţie a fost adăugat tot prin preajma anului 1500. În dreptul bisericii se remarcă turnul clopotniţă detaşat de clădirea bisericii şi asta deoarece iniţial, ordinul cistercian nu avea voie să construiască un turn pe biserică.
Stejarisu
Prima biserică a localităţii se afla dincolo de râul Hârtibaci, către nord. În 1867 s-au scos la lumină fundamentele vechii biserici, dar pietrele ei au fost folosite pentru repararea drumului, în cele din urmă acestea dispărânt total. La fortificarea ei, pe la 1500, s-a construit, la capătul vestic unul dintre acele masive turnuri de piatră, care s-au înălţat tot pe atunci şi în satele învecinate – Ruja, Iacobeni, Netuş, Movile, Noiştat. În 1860, incinta interioară a fost demolată la reconstrucţia bisericii, materialul de construcţie fiind folosit la mărirea bisericii. Ca urmare, turnul nord-estic care făcea parte din incinta interioară, stă azi complet izolat, la numai un metru distanţă de biserică.
Agnita
În secolul XIII aici exista o bazilică în stil romanic, însă pe parcursul secolelor următoare, datorită invaziilor turceşti a fost necesară extinderea şi fortificarea acesteia. Astfel, în 1466 este menţionată biserica fortificată din Agnita, biserică construită pe nucleul fostei bazilici romanice, în stil gotic, însă cu îmbinări armonioase de elemente renascentiste şi baroce. Biserica mai păstrează şi astăzi vechile incinte de fortificaţie şi turnurile de apărare: Turnul Clopotniţă, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor şi bineînţeles Turnul Slăninilor, turn în care, după obiceiul săsesc din întreaga Transilvanie, breslaşii îşi depozitau slănina. De fapt, sarea folosită pentru conservarea slăninii a atacat lemnăria turnului în timp, astăzi unele bârne fiind putrede.
Movile
În secolul XV, biserica veche a fost întărită cu ziduri de apărare şi turnuri. Biserica reprezenta locul de adăpost pentru toţi locuitorii în timpul atacurilor, iar turnurile de apărare deveneau şi depozite pentru alimente – Turnul Slăninilor şi Turnul Prunelor. Acesta din urmă se remarcă încă de departe, dintre dealuri, prin acoperişul său în formă de coif cu o siluetă elegantă. În secolul XVI, pornind de pe turnul de S şi până pe turnul de N, ocolind pe la V vechea curtină, se mai construieşte un zid ce închide o a doua incintă. Despre clopotniţa bisericii se crede că ea ar proveni de la o biserică mai veche, judecând după fisura ce o desparte de zidul navei.
Ziua 3: Saschiz – Viscri : 23 km
Saschiz
Sus, pe dealul care domină localitatea Saschiz, se află Cetatea țărănească, denumită şi “Cetatea celor șapte sate”. Construcţia cetății din Saschiz a început în jurul anului 1347, sistemul de fortificaţie fiind compus din curtea intrării şi incinta principală cu cele șapte turnuri, unele locuite odinioară. În incinta cetăţii țărănești mai existau un heleşteu şi o fântână adâncă de 50 m. Monumentul impresioneaza prin frumusetea expresiva a proportiilor si prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lacas de cult. Exista un etaj fortificat care este suprapus peste nava si cor, precum si un drum de straja scos in consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunatoare construite deasupra uriasilor contraforti de piatra si caramida.
Viscri
Este unul dintre cele mai frumoase și bine conservate sate din România, și se bucură de atenția turiștior străini după ce prințul Charles și-a cumpărat aici o casă veche pe care a transformat-o în pensiune. Atât satul cât și biserica sa veche înconjurată de două rânduri de ziduri de apărare, păzită de turnuri și bastioane par că sunt de pe vremea când oamenii erau nevoiți să se baricadeze în cetăți, să lupte și să reziste pentru a-și salva viața. Biserica fortificată de la Viscri nu este o biserică de dimensiuni mari și nici nu are o valoare arhitectonică deosebită, dar dezvăluie modul de viață și tenacitatea locuitorilor acestui sătuc parcă uitat de lume, istorisindu-și povestea atunci când pătrunzi în el.
Ziua 4: Viscri – Brasov : 90 km
Rupea
De bisericile fortificate din Rupea s-a auzit pana in Statele Unite si chiar pana in Japonia, asa ca e musai sa le vizitati si dumneavoastra. Cetatea Rupea a fost construita intre secolele XIV si XVII pe dealul Cohalmului, la 65 de kilometri de Brasov, fiind folosita multa vreme ca loc de refugiu pentru locuitorii zonei. Incendiul din 1643, atacurile turcilor si nesocotirea comunistilor de mai tarziu au afectat foarte tare structura cetatii de altadata, astfel ca Rupea a intrat in urma cu patru ani in renovare. I-au fost reconstruite zidurile, curtea interioara si turnurile (Turnul Portii, Turnul Slaninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetasilor, Turnul Capos si Turnul Pulberariei). A fost redeschisa recent si inclusa in circuitul turistic.
Prejmer
Aflat la 18 kilometri de Brasov, satul Prejmer își datorează ieșirea din anonimat bisericii sale evanghelice, “opera” cavalerilor teutoni din secolul al XII-lea. Biserica fortificată din Prejmer te uimește cu atmosfera sa cazonă, rece și bine organizată. Datorită elementelor defensive de care a avut parte, cetatea țărănească din Prejmer este cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din Estul Europei.
Poiana Brasov
Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 9 partii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux, pensiuni, in vile sau cabane. Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt factorii naturali care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator.
Ziua 5: Sinaia si Castelul Bran
Predeal
Predealul este așezat pe Valea Prahovei, lângă trecătoarea cu același nume din Carpații Meridionali, la altitudinea de 1.060 m, pe cea mai importantă trecătoare între Muntenia și Transilvania, în același timp una din legăturile dintre Budapesta, capitala Ungariei, și București, capitala României. Orașul este delimitat de 5 masive: Postăvarul, Piatra Mare, Bucegi, Baiului și Fetifoi. Stațiunea Predeal este recomandată tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburărilor endocrine și al problemelor de creștere ale copiilor.
Busteni
Orasul Busteni este poarta Bucegilor, fruntea turismului montan din Romania. Localizat in extremitatea estica a Carpatilor Meridionali, in mijlocul tarii, orasul Busteni este un loc ideal din care se pleaca in masivul Bucegi pentru drumetii, alpinism si odihna. Staţiunea climaterică Buşteni oferă, în orice anotimp, condiţii optime petrecerii concediului, a vacanţelor, a sfârşitului de săptămâna, într-un frumos cadru montan. Străjuită de munţii Caraiman (2384 m) şi Coştila (2489 m), străbătută de apele râului Prahova, staţiunea se remarcă atât prin pitorescul ei şi a împrejurimilor, precum şi prin posibilităţile pentru practicarea unor variate forme de turism: drumeţii montane, alpinism, practicarea sporturilor de iarnă, excursii la cabane etc.
Sinaia
Sinaia una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania se prezinta vizitatorului cu un bogat trecut cultural si social. Fosta resedinta a regilor, si purtand un nume sfant, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oara Manastiri Sinaia de catre Spatarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia inbina neintrecut frumusetea naturii cu cea a artei arhitecturale. Statiunea este situata la o altitudine cuprinsa intre 798 si 1055m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul vaii Prahova . Poalele impadurite ale muntilor Furnica, Zgarbura, Coltii lui Barbes si Culmea Izvorului incadreaza statiunea intr-o frumoasa scena verde.
Castelul Bran
Unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României se află în Pasul Bran-Rucăr. Astfel, Castelul Bran se situează la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov, pe şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu şi care leagă Braşovul de Câmpulung Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti, acolo unde se întâlnesc Munţii Piatra Craiului cu masivul Bucegi. Construit pe o stâncă, Castelul adăposteşte în prezent muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale sale. Şi deşi turiştii străini vin anual în căutarea legendei Contelui Dracula, iar ghidul accentuează latura mitică a acestuia, istoria Castelul Bran îi fascinează deopotrivă.
Ziua 6: Bran – Sibiel : 186 km
Hosman
De cum te apropii de Hosman vei vedea turnul bisericii fortificate străjuit din depărtare de culmile munţilor Făgăraş. Dubla incintă a înconjurat la începutul secolului al XVI-lea o bazilică romanică, ale cărei elemente stilistice foarte elocvente situează monumentul în al optulea deceniu al secolului XIII, – dispoziţia planimetrică fiind aceeaşi întâlnită la bazilicile din zona Sibiului în acel secol. Atacurile inamicilor au impus fortificarea acesteia două secole mai târziu când i-au fost adăugate două rânduri de ziduri de apărare, turnuri şi bastioane. Chiar şi aşa, localitatea a căzut pradă armatei lui Vlad Ţepeş care, în 1456, a incendiat Hosmanul. Dovadă stau chiar proiectilele de tun din piatră încastrate în zidul incintei.
Cisnadie
Când ajungi în Cisnădie, atenția îți va fi atrasă de turnul bisericii evanghelice fortificate din centrul orașului. Turnul Clopotniță, după cum îl numesc cisnădienii, a fost o adevărată inovație e Evului Mediu: primul turn cu ceas din Transilvania și primul turn la est de Viena pe care a fost instalat un paratrăznet. Biserica, amplu edificiu construit în stil gotic târziu, ridicată pe temelia unei foste bazilici romanice în secolul XIV, păstrează și astăzi elemente de fortificație și decor valoroase. Desigur, în atâtea secole de istorie, biserica a adunat multe povești și legende interesante pe care ghizii bisericii se bucură oricând să vi le dezvăluie.
Paltinis
Indiferent de sezon, staţiunea montană Păltiniş oferă iubitorilor de munte experienţe nenumărate. La doar 32 km de oraşul Sibiu, staţiunea Păltiniş este situată în inima munţilor Cindrel, înconjurată de păduri dese şi răcoroase, culmi montane spectaculoase şi păşuni întinse. Păltinişul oferă în egală măsură posibilităţi de distracţie şi pentru amatorii de cicloturism, sporturi extreme sau sporturi motorizate. Nici iarna nu e loc de plictiseală la Păltiniş: pârtii de schi de dificultate medie şi uşoară, zăpadă artificială, nocturnă şi chiar un snow fun park. Zona Păltinişului este locul prielnic pentru practicarea schiului de tură, tocmai datorită pantelor domoale şi a lipsei pericolului de avalanşe.
Slimnic
La mijlocul secolului XVI, în mai multe etape, a fost ridicată cetatea de la Slimnic pe drumul între Sibiu şi Mediaş. Aceasta era un amplu ansamblu de arhitectură militară prevăzut cu turnuri de apărare. În interiorul cetăţii se afla şi o mică capelă gotică, singura de altfel care mai poate fi admirată azi; biserica hală care urma să fie ridicată nu a fost niciodată terminate, datorită nenumăratelor atacuri asupra cetăţii. Spre exemplu, asediile din 1529 şi 1706 s-au dovedit distrugătoare pentru cetate. Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi purta hramul Sfântului Bartolomeu. Pe la 1500 tavanul din lemn al sălii bisericii este înlocuit cu o boltă gotică. Cetatea este aşezată de un deal deasupra Slimnicului, iar ruinele sale înalte şi roşii (datorită cărămidei) se pot observa de departe.
Ziua 7: Sibiel – Cluj NApoca: 160 km
Alba Iulia
Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Fortificația bastionară de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România, care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.
Salina Turda
Salina Turda este probabil unul din cele mai importante și interesante locuri de văzut din Transilvania. Dacă ar fi să o situăm într-o clasificare cu siguranță s-ar regăsi în Top 10 locuri de văzut în Transilvania. Amenajarea salinei Turda a fost refăcută între anii 2008-2010. S-a instalat un lift panoramic, o roata cu gondole, s-a creat un spațiu de agrement cu debarcader în care turiștii se pot da cu barcuțele. deși Salina Turda a fost săpată în Evul Mediu pentru exploatarea sării ea și-a schimbat momentan funcțiunea. A devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. În timpul exploatării, mina a fost deservită de o altă intrare (intrarea veche) prin Galeria Francz Josef. Salina Turda este alcătuită dintr-un ansamblu de galerii de mină și camere de exploatare.