Va propunem o calatorie cu autorulota pentru a vizita Maramuresul istoric si bisericile de lemn.

Una dintre  cele mai frumoase si mai vizitate zone din tara noastra, Maramuresul ne ofera numeroase obiective turistice atat naturale, cat si culturale si religioase.

Daca inca nu ai reusit sa vizitezi acest taram incarcat de istorie si traditii, iti propunem un traseu care dureaza aproximativ 4-5 zile .

Va prezentam mai jos harta si traseul in detaliu.

Cluj Napoca – Tara Lapusului – Baia Sprie – Satul Breb – Sapanta – Sighetul Marmatiei – Viseul de Sus – Barsana – Borsa – Colibita – Cluj Napoca

Romania trasee

Ziua 1 : Cluj Napoca - Tara Lapusului - Baia Sprie - Satul Breb : 300Km

Pornind din Cluj Napoca ne indreptam spre Tara Lapusului (prin Galgau pentru ca de acolo drumul e foarte fain – o parte prin defileul Lapusului), una dintre cele 4 zone care formau Maramuresul istoric.

Rohia

In drumul nostru trecem prin localitatea Rohia unde ne putem opri la  Mănăstirea „Sfânta Ana”, unul dintre cele mai valoroase monumente bisericesti si de arta religioasa din zona.

Targu Lapus

Este un oras atestat documentar in 1291 este la doar 10 km de Rohia si ofera cateva obiective interesante. De exemplu in satul Rogoz gasim biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril ” locas de cult impresionant  aflat in patrimoniul UNESCO  si care a fost construit in anul 1663 .

Lacul Albastru

Urmatoarea oprire este langa Baia Sprie la Lacul Albastru, despre care se spune ca este un lac unic in Europa, datorita faptului ca isi schimba culoarea in functie de anotimp si de cum bate soarele deasupra lui.

La Lacul Albastru se ajunge din localitatea Baia Sprie, in care poti merge cu autorulota pana la un punct, dincolo de Biserica Catolica, pe un drum neasfaltat. O lasi la liziera padurii si urci apoi prin padure, pe un drum destul de abrupt, marcat de crucea albastra, vreme de 25-30 de minute.

Satul Breb

Vei innopta in Breb, unul dintre satele din Maramures care te va cuceri pe loc. Numele lui provine de la un animal disparut (brebul era o specie de castor european), iar magnetismul locului l-a cucerit, se pare, și pe Printul Charles, care a cumparat aici doua case de lemn.

Daca mai ai timp si energie poți vizita Creasta Cocoșului, din Masivul Gutâi, o formațiune stâncoasă definită perfect de numele pe care-l poartă sau  biserica de lemn, numită Sfinții Arhangheli Mihail și Gavrilă (o biserică frumoasă si misterioasa care a fost ridicată în anul 1531).

Ziua 2 : Breb - Sapanta - Sighetul Marmatiei : 75km

Breb – Sapanta unde pentru aproximativ 4 ore se viziteaza Cimitirul Vesel si biserica de lemn din incinta manastirii Peri (cea mai inalta biserica de lemn din lume, e in cartea recordurilor). Apoi – Sighetul Marmatiei pentru Memorialul Victimelor Comunismului si Muzeul Satului. Exista camping si aici – campingul IZA (www.hostel-iza.ro), unde puteti innopta.

Cimitirul Vesel – Sapanta

Cred ca nu exista roman care sa nu fi auzit de Cimitirul Vesel de la Sapanta cu ale sale cruci albastre. Faima acestui cimitir unde moartea este luata in deradere a trecut de mult granitele Romaniei, ajungand unul din locurile cele mai vizitate de strainii care trec prin Maramures.

Primul epitaf din acest cimitir dateaza din anul 1935 insa in urmatorii 30 ani intreg cimitirul s-a ajuns sa fie populat cu circa 800 de cruci sculptate din lemn de stejar.

Manastirea Peri – Sapanta

La Sapanta-Peri au fost traduse si copiate in romana pentru prima data „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Vorotean” si „Faptele Apostolilor”. Manastirea Peri a fost infiintata in anul 1997, din dorinta de a reinnoda traditia istorica a vechii Manastiri Sf. Arhanghel Mihail, din Peri, Maramures, astazi pe teritoriul Ucrainei.

Este cea mai inalta biserica de lemn din lume (78 m). Pentru constructia ei s-au folosit 400 mc de lemn. Locul este foarte frumos si merita vizitat.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Aflat in imediata apropiere a Primariei, fosta inchisoare a fost transformata intr-un muzeu, un memorial al durerii care reconstituie o perioada dureroasa din trecutul Romaniei. In fiecare celula a ei, transformata in sala de muzeu, se gaseste un detaliu tematic sau cronologic al malformatiei politice care a adus suferinta si moarte de-a lungul secolului XX european.

Memorialul ii are ca fondatori pe Ana Blandiana si Romulus Rusan, iar Muzeul de la Sighet este produsul Centrului de Studii din Bucuresti.

Muzeul Satului Maramuresean – Sighet

Muzeul Maramuresului din Sighetul Marmatiei este un muzeu zonal in aer liber avand ca arie de reprezentare provincia istorica Maramuresul. Adaposteste o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca cu expozitii in care se pot vedea obiecte traditionale, icoane pe sticla si lemn, piese din portul popular.

Muzeul are patru sectii: pacurarit-pastorit, obiceiuri casnice, industrie casnica, arta bisericeasca.

Pentru mai multe vacante vizitati: Trasee

Ziua 3 : Viseul de Sus - Barsana - Borsa : 101km

La ora 10:00 se ia din Viseul de Sus mocanita si se viziteaza valea Vaserului – e foarte faina experienta care dureaza aproximativ 5 ore. Apoi se merge in BARSANA – sat foarte fain cu o super Manastire si cateva biserici de lemn vechi de sute de ani. Se continua spre Borsa – unde se ajunge seara la campingul Borsa Turism.

Mocanita Valea Vaserului

Mocanita din Viseul de Sus este o atractie de top din Maramures. Trenul cu aburi, de agrement, merge cu viteza mica (aproximativ 21 km/ora) pe Valea Vaserului pana in Paltin, prin mijlocul unui peisaj frumos.

Valea Vaserului e frumoasa si salbatica,  iar linistea naturii e intrerupta doar de suieratul ”calului” de fier si in mod sigur fotografiile pe care le vei face se vor transforma in amintiri frumoase. Este important sa faceti rezervare din timp pentru ca sansele sa gasiti locuri libere fara rezervare sunt foarte mici.

Manastirea Barsana

Biserica manastirii Barsana este una din cele mai inalte biserici de lemn din Romania, avand 57 m inaltime. Asezata pe Valea Izei, este o icoana a sufletului crestin ortodox maramuresean. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania, o oaza de liniste pe care nu trebuie sa o ratezi.

Barsana nu este o simpla manastire (de maici), ci un complex monahal plasat intr-un decor de vis si ingrijit cu cea mai mare atentie. Ai de vizitat aici si cateva biserici de lemn vechi de sute de ani.

Ziua 4 : Borsa - Colibita : 180km

Din Borsa sunt mai multe trasee de munte: Cascada Cailor e musai de vazut, Parcul Muntii Rodeni sau Varful Pietrosu. Se merge prin pasul Prislop– Vatra Dornei – pasul Tihuta si se innopteaza in Colibita, judetul Bistrita, la poalele Muntilor Calimani (aici e foarte fain lacul, sunt pensiuni si loc suficient pentru campare).

Cascada Cailor

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din tara. Cu ai sai 93 de metri inaltime este cea mai inalta cadere de apa naturala din tara.

Accesul se face din Borsa, iar de la telescaun si pana la cascada, drumul nu va va lua mai mult de jumatate de ora.

Muntii Rodnei

Muntii Rodnei sunt un loc in care ar trebui sa ajungeti macar o data in viata. In Parcul National cele 19 trasee montane va vor dezvalui peisaje suberbe, formate din creste impresionante, lacuri glaciare si cascade unice in Romania. Cel care pleaca din centrul orasului Borsa si se termina la Pietrosul Rodnei va va duce catre cea mai frumoasa priveliste din parc.

Manastirea Prislop – Pasul Prislop

Dupa pranz porneste spre Vatra Dornei. Vei trece prin Pasul Prislop, cea mai inalta trecatoare din Carpatii Orientali care leaga Maramuresul cu Bucovina.

Este situat la altitudinea de 1416 m, are lungimea de 50 km si ofera un peisaj incantator, in varful muntelui.

Lacul Colibita – Bistrita

Lacul Colibita fascineaza cu frumusetea sa salbatica, dar si cu zecile de legende care circula in legatura cu aceasta zona. Oamenii locului spun ca lacul este blestemat si ca isi ia an de an tribut cel putin o viata. Vei gasi aici multe pensiuni, restaurante si locuri de campare suficiente.

Ziua 6 : Colibita - Cluj Napoca : 150km

Cluj Napoca

Orașul este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România.

Clujul deține un amplu ansamblu de clădiri, cimitire, edificii religioase, monumente, statui, muzee, piețe sau poduri, de o mare importanță istorică.  Biserica Sf. Mihail realizată în stil gotic, este unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România, cu 70 de metri lungime și cu o înălțime maximă a turlei de 80 de metri.